Европейската комисия представи данъка върху транзакциите

Очакваните приходи от ставката са в рамките на 30-35 милиарда евро.

14.02.2013 | 15:28
Европейската комисия представи данъка върху транзакциите

Европейската комисия представи разпоредбите за данъка върху финансовите транзакции при засилено сътрудничество на единадесетте държави, които заявиха намерение да приложат ставката. Данъкът беше представен от комисар Алгирдас Шемета в Брюксел. Ставката цели да повиши публичните средства и да насърчи по-отговорната търговия с финансови инструменти.

Очакваните приходи от ставката са в рамките на 30-35 милиарда евро.  Данъкът "Тобин" ще облага с 0.1% стойността на всяка сделка с акции или облигации и с 0.01% договорите по деривати и други финансови инструменти.

Германия, Франция, Испания, Португалия, Италия, Белгия, Австрия, Словакия, Словения,Гърция и Естония вече заявиха готовност да въведат ставката. Дори да търгуват в държава, неприела данъка върху транзакциите, инвеститорите от единадесетте държави ще плащат ставката.

От Европейската комисия подчертаха, че основните цели на данъка са три. На първо място, той да укрепи единния пазар, като се намалят различаващите се национални подходи спрямо данъчното облагане на финансовите сделки.

На второ място, данъкът ще гарантира, че финансовият сектор допринася в значителна степен за публичните приходи, както е справедливо. И на последно място, той ще подкрепи регулаторните мерки за насърчаване на по-отговорното поведение на финансовия сектор, насочено към реалната икономика.

Всички 27 страни-членки ще могат да вземат участие в дискусиите по предложението. Въпреки това само тези, които участват в засиленото сътрудничество, ще имат право на глас и те трябва да постигнат единодушие, за да бъде приложена директивата.