fallback

Аmerican Airlines и US Airways договориха сливане

Стойността на сделката се оценява на 11 млрд. долара.

14.02.2013 | 09:16

Управителните съвети на American Airlines и US Airways одобриха сливането, предаде AFP Сделката е оценена на 11 млрд. долара. Официално съобщение се очаква по-късно днес, след като бъде получено одобрението на антимонополния регулатор.

Новата авиокомпания ще запази името American Airlines, централата ще бъде в Далас. За изпълнителен директор се спряга президентът на US Airways Дъг Паркър, шефът на American Airlines Том Хортън пък ще бъде председател на борда на директорите. Управителният съвет ще бъде от 12 души, предаде Bloomberg.

Собствеността на новото дружество ще бъде разпределена между кредиторите, които ще притежават 72% дял в новото дружество, а останалите - на акционерите на US Airways.

Обединението на двете компании е поредното, което има за цел да създаде по-голям и по-мощен играч, който да устои на вътрешната и чужда конкуренция. Преди 14 месеца компанията собственик на American Airlines - AMR, подаде заявление за фалит, преди това други два превозвача в САЩ се сляха - Delta Northwest и United Continental.

fallback
fallback