fallback

Плевнелиев: Сметките се понижават след саниране

3.5 милиарда лева са необходими за прилагане на националната стратегия за енергийна ефективност, изчисли президентът.

13.02.2013 | 17:50

Сметките за топлинна енергия ще се понижат чрез повишаване на енергийната ефективност, заяви днес през журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че една от водещите му цели е да намери работещ модел за саниране на всички панелни жилища до 2020 година.

По думите на държавния глава в България има 770 хиляди апартамента в многофамилни сгради и основен приоритет трябва да бъде подобряването на тяхната енергийна ефективност. Това трябва да стане чрез Националната програма за енергийна ефективност, подчерта президентът. За реконструкцията и пълното саниране на сградите ще са необходими 3.5 милиарда лева. От тях 1.5  милиарда ще бъдат осигурени от еврофондовете, включително и от фонд Козлодуй и националният доверителен фонд. Президентът призова общественото недоволство срещу енергийните доставчици да не бъде политизирано.

Росен Плевнелиев изрази мнението си след среща с представители на „Атака“ в рамките на месеца политически консултации с парламентарно представените партии.

Предстоят срещи с  лидерите на ДПС, БСП и ГЕРБ. След тях Росен Плевнелиев ще направи обръщение в Народното събрание, в което ще обобщи изводите от разговорите.

Вижте и репортажа по темата на Пламен Пеев.

fallback
fallback