Плевнелиев: Сметките се понижават след саниране

3.5 милиарда лева са необходими за прилагане на националната стратегия за енергийна ефективност, изчисли президентът.

13.02.2013 | 17:50
Плевнелиев: Сметките се понижават след саниране
Плевнелиев: Сметките се понижават след саниране

Сметките за топлинна енергия ще се понижат чрез повишаване на енергийната ефективност, заяви днес през журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че една от водещите му цели е да намери работещ модел за саниране на всички панелни жилища до 2020 година.

По думите на държавния глава в България има 770 хиляди апартамента в многофамилни сгради и основен приоритет трябва да бъде подобряването на тяхната енергийна ефективност. Това трябва да стане чрез Националната програма за енергийна ефективност, подчерта президентът. За реконструкцията и пълното саниране на сградите ще са необходими 3.5 милиарда лева. От тях 1.5  милиарда ще бъдат осигурени от еврофондовете, включително и от фонд Козлодуй и националният доверителен фонд. Президентът призова общественото недоволство срещу енергийните доставчици да не бъде политизирано.

Росен Плевнелиев изрази мнението си след среща с представители на „Атака“ в рамките на месеца политически консултации с парламентарно представените партии.

Предстоят срещи с  лидерите на ДПС, БСП и ГЕРБ. След тях Росен Плевнелиев ще направи обръщение в Народното събрание, в което ще обобщи изводите от разговорите.

Вижте и репортажа по темата на Пламен Пеев.