Чужденци ще получават гражданство срещу 500 000 лева

Парите трябва да вложат в търговско дружество според промени в Закона за инвестициите.

13.02.2013 | 17:30
Чужденци ще получават гражданство срещу 500 000 лева
Чужденци ще получават гражданство срещу 500 000 лева

Чужденци ще имат право на българско гражданство, ако инвестират 500 хиляди лева в търговско дружество, разкрият 10 работни места или пък вложат 250 хиляди лева - в район с висока безработица, решиха депутатите с приетите днес на второ четене текстове от Закона за инвестициите, върнати за ново обсъждане от президента Росен Плевнелиев. Наложеното вето беше заради вариант, според който за постоянно пребиваване се изискват 4 млн. лева инвестиции и 50 работни места.

Чужденец може да пребивава в България до една година, ако е инвестирал в имот 600 хил. лева, като срокът ще може да се удължава със заявление, предвижда друга поправка в закона.

Срещу текстовете възразиха от левицата с аргумента, че се застрашава националната сигурност и се слага допълнителна пречка за влизане на България в Шенген. Ресорният министър Делян Добрев не се съгласи с твърденията на опозицията и отговори, че не разбирал аргументите, свързани с Шенген, защото половината от европейските страни имали дори по-ниски прагове. Освен това инвеститорите постоянно му се оплаквали изпитвали затруднения, защото непрекъснато трябвало да вадят визи.