Гърция, Албания и Италия подписаха за строеж на газопровод

Акционери в TAP са швейцарската Axpo, норвежката Statoil и германската E.ON Ruhrgas.

13.02.2013 | 16:30
Гърция, Албания и Италия подписаха за строеж на газопровод

Договор за строителството на трансадриатическия газопровод (TAP) подписаха днес Гърция, Албания и Италия, предаде AFP. Акционери са швейцарската компания Axpo (42.5%), норвежката Statoil (42.5%) и германската E.ON Ruhrgas (15%). Очаква се годишно тръбата да пренася между 10-20 млрд. кубически метра газ от Азербайджан до Европа. Проектът е смятан за основен конкурент на "Набуко", в който участва България.

Предварителният план предвижда от Комотини в Гърция тръбата стига до Албания, след това после по дъното на Адриатическо море (на дълбочина от 820 метра) до Бриндизи в Италия. В Албания е предвидена възможност за съхраняване на синьо гориво, а на територията й тръбопроводът може да се свърже с друг проект – Йонийско-адриатическия газопровод (IAP).

Газопроводът TAP е един от смятаните за приоритетни проекти на Европейската комисия – част от тъй наречения  "Южен газов коридор", към който са включени още "Набуко", ITGI (между Турция-Гърция-Италия) и "Бял поток" (от Каспийския регион през Украйна към Румъния).