Унгария пласира облигации за 3.25 млрд. долара

Страната се завърна на международния пазар след 21-месечно прекъсване заради отказа си от споразумение за кредит с МВФ.

13.02.2013 | 13:46
Унгария пласира облигации за 3.25 млрд. долара
Унгария пласира облигации за 3.25 млрд. долара

Унгария получи 3.25 млрд. долара в първия си аукцион на държавни ценни книжа за последните 21 месеца, завръщайки се на дълговия пазар, след като премиерът на страната Виктор Орбан се отказа от търсенето на подкрепа от Международния валутен фонд, съобщи Bloomberg.

Страната пласира 10-годишни облигации за 2 млрд. долара при доходност, която е с 345 базисни пункта над тази по американските ценни книжа със същия матуритет, както и 5-годишни облигации на стойност 1.25 млрд. долара при спред от 335 базисни пункта, показват данни на Bloomberg.

Унгария се обърна към пазарите, след като не успя да си осигури гъвкава кредитна линия от МВФ след година на спорове относно независимостта на централната банка на страната и мерките, които прилага премиерът Виктор Орбан, за да понижи най-голямото дългово бреме сред държавите-членки на Европейския съюз, разположени в източната му част. През миналата година тя се бе отказала да емитира дълг именно защото се надяваше на споразумение с фонда.

На 14 януари унгарската Агенция за управление на дълга обяви, че през 2013 планира да емитира ценни книжа на стойност между 4 и 4.5 млрд. евро, за да помогне за изплащането на задължения в чужда валута за 5.1 млрд. евро, падежиращи през посочения период.