fallback

Юлиана Иванова е новият шеф на енергийния регулатор

Заместникът на Семерджиев ще има тежката задача да реши проблема с високите сметки за ток.

13.02.2013 | 11:06

(Обновена в 12:36)

Новият председател на държавния енергиен регулатор е Юлиана Иванова, съобщи днес кабинетът. Тя заменя на поста подалия оставка Ангел Семерджиев. Името на новия председател трябваше да стане ясно преди две седмици, но министрите имали нужда от допълнителни дискусии около кандидатурите.

До смяната се стигна след разпространен доклад на Брюксел в края на януари, в който се критикува страната, че все още не е уеднаквила българското и европейското законодателство, в резултат на което се затруднява навлизането на частни компании.

Юлиана Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании, била е служител на RWE, която проявяваше интерес към АЕЦ "Белене", а преди това и към строежа на нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток“. Неофициално се говори, че именно тя е с основен принос за участието на германците в преговорите по строежа на втората АЕЦ.

Новият председател е изправен пред тежката задача да води преговорите по обявените вчера промени, свързани с търговията на електроенергия. Иванова ще трябва да убеди ЧЕЗ, ЕVN и Energo-Pro да въведат фиксирано засичане на сметките за ток.

20 дни срок получи от министрите новият председател да се запознае с работата на предшественика си и дали е допуснал нарушения. С резултатите от проверката ще бъдат запознати парламентарните групи. "Ако някой е бил прикриван, трябва да си понесе отговорността", нареди Борисов.

По-строг контрол на енергийната комисия поиска и ресорният министър Делян Добрев. Пред депутатите той заяви, че подкрепя идея за провеждане годишен одит на трите частни енергийни компании, за налагане на солени глоби, но високите сметки не били достатъчно основание за отнемане на лицензи.

fallback
fallback