fallback

Воденичаров отмени класиране на проекти за 6 млн. лева

Учени са завели дела срещу образователния министър.

12.02.2013 | 21:00

Класиране за финансиране на научни проекти, на стойност близо 6 млн. лева, е отменено, стана ясно днес след среща между премиера, образователния министър, учени и ректори. Освен това шестима от членовете на научния фонд (Дончо Хрусанов, Емил Ботев, Георги Русев, Мария Видолова, Владимир Петров и Христо Петров) са подали оставка.

В 22 от 95 проектни предложения има допуснати неточности, много правилно са отменени, категоричен е един от участниците в срещата - проф. Лъчезар Аврамов, ръководител лаборатория "Биофотоника" в Института по електроника на БАН.

Идеята за преструктурирането на фонда е да започне на чисто, с нов правилник, да няма подобни нарушения в бъдеще, заяви министър Стефан Воденичаров и подчерта, че лично анулирал проекти по две направления, за което вече са заведени дела.

След като изслуша споровете, Борисов посъветва учените да се съберат "както се избира папа", да се затворят в една стая и да обсъждат спорните моменти, докато не постигнат разбирателство.

Оставките и взетите мерки обаче не трогнаха протестиращите учени, които обявиха, че тази седмица отново ще опънат плакатите под прозореца на министъра с искане да бъде отменен целият конкурс.

Напрежението ескалира през декември, след като стана ясно, че с близо 15 милиона лева ще бъдат финансирани само 95 от общо 1024 проекти.

fallback
fallback