fallback

Сметките за ток може да се засичат на 30 дни

Въвеждане на "умни електромери" и предплатени ваучери предлага енергийното министерство.

12.02.2013 | 15:20

Сметките за ток да се отчитат фиксирано на 30 дни, настоява държавната енергийна комисия с разработени нови правила за търговия с ток. В момента обикновено инкасаторите засичат на 28 дни, но ако съвпаднат поредица от празници, във фактурата за следващия месец може да влезе и по-дълъг период, оттам нараства и сметката. Така се получи тази година около Коледа, заради което хиляди хора излязоха на протест в неделя.

Друго искане е разпределителните компании ЧЕЗ, ЕVN и Еnergo-Pro да отговарят на жалби в максимално кратки срокове, а не както досега имало случаи да се чака по цели месеци.

Потребителите да имат право да избират доставчика, гласи още една нормативна поправка, с която комисията се опитва да избегне наказание от Брюксел, след като в доклад през януари, страната беше заплашена със съд от Европейската комисия, ако най-после не създаде условия за истинска конкуренция на пазара. В отговор енергийният министър увери, че промени в законодателството ще има най-късно до месец. Дотогава предложенията ще бъдат обсъдени с шефовете на трите компании.

До десет дни комисията, водена временно от Андон Роков (заради подадена оставка на Ангел Семерджиев) трябва да отговорят на обществото, а чрез медиите на Европейската комисия, дали има допуснати нарушения при формирането на януарските сметки за ток.

В най-скоро време компаниите за своя сметка трябва да започнат подмяната на обикновените с "умни електромери", допълни предложенията на регулатора министър Делян Добрев. Нямало да има нужда от инкасатори, които да обикалят, а точно на 30-ия ден, в конкретен час, електромерът автоматично ще изпрати данните за изразходвана енергия.

Да се въведе въвеждат предплатени ваучери (подобно на мобилните оператори) - идея, която според министъра си струвало да бъде обсъдена с компаниите. "Купувате си ваучер за 100 лева, въвеждате номера му в електромера и когато останат 5-10 лева, електромерът предупреждава".

Последната, но не по важност поправка, според енергийното министерство, трябва да е свързана с ценообразуването на Комисия за енергийно и водно регулиране, което не е променяно повече от 10 години.

Сметките отразяват действителността на производството, преноса и разпределението на електроенергия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият директор на Националната електрическа компания Георги Миков. Преносът и разпределението трябва  да подлежат на строга регулация, но на дадена територия се извършват от една компания. Така е и в Европа, допълни Миков. 

„Не е възможно и логично в един град да се изграждат няколко електропреносни мрежи на различни компании,“ подчерта бившият директор на НЕК. По отношението на производството обаче е възможна конкуренция.

Коментар на временния председател по повод исканата от социалистите национализация може да видите във видео файла.

fallback
fallback