Сметките за ток може да се засичат на 30 дни

Въвеждане на "умни електромери" и предплатени ваучери предлага енергийното министерство.

12.02.2013 | 15:20
Сметките за ток може да се засичат на 30 дни
Сметките за ток може да се засичат на 30 дни

Сметките за ток да се отчитат фиксирано на 30 дни, настоява държавната енергийна комисия с разработени нови правила за търговия с ток. В момента обикновено инкасаторите засичат на 28 дни, но ако съвпаднат поредица от празници, във фактурата за следващия месец може да влезе и по-дълъг период, оттам нараства и сметката. Така се получи тази година около Коледа, заради което хиляди хора излязоха на протест в неделя.

Друго искане е разпределителните компании ЧЕЗ, ЕVN и Еnergo-Pro да отговарят на жалби в максимално кратки срокове, а не както досега имало случаи да се чака по цели месеци.

Потребителите да имат право да избират доставчика, гласи още една нормативна поправка, с която комисията се опитва да избегне наказание от Брюксел, след като в доклад през януари, страната беше заплашена със съд от Европейската комисия, ако най-после не създаде условия за истинска конкуренция на пазара. В отговор енергийният министър увери, че промени в законодателството ще има най-късно до месец. Дотогава предложенията ще бъдат обсъдени с шефовете на трите компании.

До десет дни комисията, водена временно от Андон Роков (заради подадена оставка на Ангел Семерджиев) трябва да отговорят на обществото, а чрез медиите на Европейската комисия, дали има допуснати нарушения при формирането на януарските сметки за ток.

В най-скоро време компаниите за своя сметка трябва да започнат подмяната на обикновените с "умни електромери", допълни предложенията на регулатора министър Делян Добрев. Нямало да има нужда от инкасатори, които да обикалят, а точно на 30-ия ден, в конкретен час, електромерът автоматично ще изпрати данните за изразходвана енергия.

Да се въведе въвеждат предплатени ваучери (подобно на мобилните оператори) - идея, която според министъра си струвало да бъде обсъдена с компаниите. "Купувате си ваучер за 100 лева, въвеждате номера му в електромера и когато останат 5-10 лева, електромерът предупреждава".

Последната, но не по важност поправка, според енергийното министерство, трябва да е свързана с ценообразуването на Комисия за енергийно и водно регулиране, което не е променяно повече от 10 години.

Сметките отразяват действителността на производството, преноса и разпределението на електроенергия, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият директор на Националната електрическа компания Георги Миков. Преносът и разпределението трябва  да подлежат на строга регулация, но на дадена територия се извършват от една компания. Така е и в Европа, допълни Миков. 

„Не е възможно и логично в един град да се изграждат няколко електропреносни мрежи на различни компании,“ подчерта бившият директор на НЕК. По отношението на производството обаче е възможна конкуренция.

Коментар на временния председател по повод исканата от социалистите национализация може да видите във видео файла.