Добрев отчете три причини за високите сметки за ток

Енергийните компании да инвестират в мрежата, коментира за Bulgaria On Air енергетик.

11.02.2013 | 10:35
Добрев отчете три причини за високите сметки за ток
Добрев отчете три причини за високите сметки за ток

Три причини отчете енергийният министър Делян Добрев, които довели до високите сметки за ток през януари. Едната е заради по-дългия отчетен период около Коледа - вместо сметките да са за 28 дни, има случаи за 40.

Втората причина е заради разликата в напрежението. В много селища достига до домакинствата ток по 160 волта, вместо 220. Експерти обяснили на Добрев, че допълнителното натоварване на електромерите води и до по-големи сметки. Тезата на министъра беше потвърдена днес пред електронното издание на Bulgaria On Air от енергетика Иван Хиновски, който обясни с конкретен пример: Когато използвате печка на слаб ток, готвите повече часове. За същата цел в съседното селище, при 220 волта, използват по-малко ток и съответно по-бързо готвят. Решението, по думите на специалиста, е компаниите да инвестират повече в мрежата. Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че са започнали разработване на проект за стандартизиране на напрежението в Югозападна България.

Третата причина, според Добрев, е резултат на поскъпването на тока с 13 на сто от юли, ефектът не бил усетен през летните месеци заради по-слабото потребление.

Стотици жалби с искане за проверка на електромерите са подадени в Министерството на икономиката и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Уредите ще бъдат проверени от експерти на Българския институт по метрология, съобщи още ресорният министър.

Протести срещу високите сметки за ток и парно се проведоха вчера в цялата страна. Недоволството принуди Делян Добрев да извика на спешна среща шефовете на ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro, решено беше сметките за последния месец да се плащат разсрочено.