Високите сметки за ток ще може да се плащат разсрочено

Енергийният министър спешно извика шефовете на ЧЕЗ, ЕVN и Energo-Pro, червените заговориха за национализация.

10.02.2013 | 19:30
Високите сметки за ток ще може да се плащат разсрочено

Разсрочено плащане на високите януарски сметки за ток договориха тази вечер енергийният министър Делян Добрев и шефовете на ЧЕЗ, EVN и Еnergo-Pro. До извънредната среща се стигна, след като недоволни граждани от 15 града излязоха сутринта на протест. Самият министър пък се наложи да отнесе няколко снежни топки пред сградата на енергийното министерство от разгневени столичани.

Хиляди протестиращи в страната поискаха национализация на електроразпределителните компании. Искането им сякаш беше чакан повод от социалистите, за да го включат в предизборната си платформа за предстоящите парламентарни избори това лято.

Компаниите ще бъдат национализирани, ако спечелим изборите това лято, обеща лидерът на столетницата Сергей Станишев. Изкупуването на мажоритарния дял бил един от вариантите държавата отново да поеме контрола, след като бяха приватизирани по времето на царския кабинет. 

Днешните протести, според бившия премиер, показали, че правителството трябвало активно да участва в управлението и контрола в енерго разпределението "като собственик, инвеститор или регулатор".

Когато няма държава, която да защити интересите на хората, се стига именно до такива крайни протести, убеден е червеният лидер.