fallback

Между 5 и 80% може да поевтинеят лекарства

Здравният министър очаква корекцията да стане от този месец.

09.02.2013 | 14:28

Между 5 и 80% се очаква да бъдат намалени цените на някои лекарства от февруари след направени законодателни промени, съобщи днес здравният министър Десислава Атанасова, но не уточни за кои групи става въпрос. Няколко месеца, след като се разбра, че медикаменти са продавани с над 300-400 процента надценки, министърът смята, че проблемът е решен.

Освен нормализирането на цените, Атанасова е убедена, че е спряла и порочната практика с фармацевтичните екскурзии в съседните страни. Коментарът й бе направен по повод вчерашно изявление на депутата от БСП Мая Манолова, че българите и в момента са принудени да ходят до Македония и Гърция за по-евтини лекарства.

Здравно неосигурените към края на годината са под 1 милион, вероятно голяма част от тях се осигуряват в чужбина, отчете още министърът и оспори твърдения на шефа на Здравната каса Пламен Цеков, че са милион и двеста хиляди. Разминаването в данните, според Атанасова, ще се реши, след като заработи единна информационна система между здравното министерство, пациентските организации и Здравната каса. Не е ясно обаче кога ще тръгне, защото обявената обществена поръчка се оспорва във Върховния административен съд.

fallback
fallback