fallback

Зърнопроизводителите получават субсидии най-рано през март, отсече Дянков

Каквито и стачки да има, просто това са възможностите на бюджета, обясни финансовият министър.

08.02.2013 | 17:26

Няма шанс зърнопроизводителите да получат евросубсидиите си преди средата на март и началото на април, заяви в парламента министърът на финансите Симеон Дянков.

„Каквито и спорове да има, каквито и стачки да има, просто това са възможностите на бюджета“, обясни финансовият министър.

В началото на седмицата от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че излизат на едноседмичен протест пред парламента от 18 до 22 февруари. Причината е забавеното изплащане на субсидии на единица площ в рамките на 850 милиона лева за стопанската 2011-2012 година. Около 83 хиляди земеделци очакват пари от правителството по тази линия. Според подписаната през септември 2011 финансова рамка парите е трябвало да бъдат изплатени до 31 януари тази година. Зърнопроизводителите настоявали плащането да бъде направено дори декември, но се съгласили с поисканата от правителството отсрочка.

Финансовият министър Симеон Дянков коментира днес, че плащанията на единица площ се правят между началото на ноември и края на месец юни съответната година. В този смисъл „по никакъв начин няма забавяне поне от гледна точка на бюджета.“

fallback
fallback