Новият евробюджет е намален с 40 млрд. евро

Таванът на разходите е 960 млрд. евро и се редуцира за първи път в историята на общността.

08.02.2013 | 13:15
Новият евробюджет е намален с 40 млрд. евро

За първи път в своята история бюджетът на Европейския съюз за следващия програмен период 2014 – 2020 ще бъде по-нисък от настоящия. След 19-часови преговори, започнали в четвъртък, лидерите на 27-те страни членки са се разбрали разходите да бъдат намалени до 960 млрд. евро, предаде Reuters като се позова на дипломатически източници. За сравнение бюджетът на ЕС за периода 2007 – 2013 е малко над един трилион евро. Финалното споразумение се очаква да бъде подписано по-късно днес.

Таванът на разходите е с около 3% по-нисък спрямо рамката за сегашния програмен период, който изтича в края на годината. Намалението на разходите е дошло основно от новия инструмент за трансграничния транспорт, енергийните и  телекомуникационни проекти, както и заплащането на висшите длъжностни лица на ЕС. Запазена е и системата на отстъпките за държавите - основни донори (Германия, Австрия, Великобритания, Холандия и Швеция). Към тях се включва и Дания, която ще получи годишна отстъпка от 130 млн. евро.

Разходите за селско стопанство не попадат под ножицата, като за следващите 7 години се предвижда ръст на финансирането за селските райони от 1.5 млрд. евро, което е удовлетворило Франция и Италия. Увеличени са и средствата за мерки, стимулиращи икономическия растеж, както и за научните изследвания. Уговорени са и парите за "зелени" инвестиции, както и за борбата с младежката безработица.

Намалено е и заплащането на висшите длъжностни лица на ЕС, а заплатите на администрацията ще бъдат замразени през следващите две години. Освен това са планирани съкращения от 5% на чиновниците през 7-годишния програмен период.

Предстои проектобюджетът да мине и през Европейския парламент, който заплаши да не го приеме, ако разходите бъдат прекомерно намалени.Постигнатият компромисен бюджет от 960 млрд. евро означава, че реално ще бъдат изплатени 910 – 913 млрд. евро, посочи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той съобщи, че евродепутатите ще гласуват бюджета за следващия програмен период анонимно, за да се предотврати натискът на националните правителства.

На фона на орязаните пари България успя да вземе максималното в тази ситуация, заяви премерът Бойко борисов, който участва в срещата на върха. В това са го уверили германският канцлер Ангела Меркел и председателят на ЕС Херман ван Ромпуй.

Страната ни се бори за повече пари през следващия програмен период, но от думите на премиера не стана ясно дали това е постигнато. През настоящия програмен период безвъзмездната помощ за страната е близо 11 млрд. евро. Ако бюджетът на общността бъде приет от Европейския парламент, ще има 2 млрд. евро повече за българските фермери през следващите седем години.

Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ “Козлодуй” остават 260 млн. евро до 2020, за България ще има пари и за борба с младежката безработица.