София инвестира 30 млн. лева в екология

С част от парите ще бъде напълно закрито депото в "Суходол".

08.02.2013 | 09:13
София инвестира 30 млн. лева в екология
София инвестира 30 млн. лева в екология

Над 30 млн. лева ще инвестира тази година Столична община в екология. Близо 11 млн. лева от тях са за нова компостираща система и за окончателното закриване на депото в "Суходол", уточни днес заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Предстои да започне и дългоочакваното строителство на завода за боклук, чието финансиране бе одобрено преди месец от Брюксел.

С 436 млн. лева общината ще строи нови детски градини, ремонтира улици, трамвайни трасета. "Това ще е годината на детските градини. За първи път ще строим 17 нови и със средства от националния бюджет, коментира заместник-кметът по финансите. Над 30 учебни заведения ще бъдат санирани и сменени електрическите инсталации с пари от фонд "Козлодуй".

С 280 млн. лева, прехвърлени от оперативната програма "Околна среда" ще бъдат закупени 158 автобуса на метан, 20 нови трамвая, нови влакове за метрото, припомни заместник-кметът.

Приоритетните проекти на местната власт и разработената инвестиционна програма за следващите години предстои  да бъде представена и на заседание със синдикатите.