Българите пазарували по-малко около Коледа

Спад на годишна база наблюдават от Националната статистика и при търговията с горива.

07.02.2013 | 17:24
Българите пазарували по-малко около Коледа

Традиционното предколедно пазаруване е било по-слабо през 2012 в сравнение с година по-рано, сочат данните на Националната статистика. Спад на годишна база отбелязват експертите по отношение на търговията на дребно. Данните показват, че през декември 2012 оборотите в сектора намаляват с половин процент спрямо ноември и с 5.5 на сто на годишна база. През месеца с най-много празници намаляват и продажбите на горива-с около 4.3% спрямо декември 2011.

От Националната статистика наблюдават спад и при продажбите на други стоки, традиционно търсени за подаръци по празниците. Намалението в търговията с битова техника е с 13.5 процента спрямо дванадесет месеца по-рано. Отново с 13.5% по-слабо са били търсени компютри, телефони и друга електроника.

Последният месец на годината се оказва слаб и за онлайн търговията. Спрямо ноември оборотите са се понижили със 17%. За цялата годината секторът отчита ръст в рамките на 7%.

Търговията с храни, напитки и цигари се увеличава минимално на годишна база, а оборотите в магазините за дрехи и обувки нарастват съответно с 1% за година.

При строителството е налице рязък спад през декември заради зимния сезон. Месечният спад на строителната продукция през декември е в рамките на 10.4%, а годишният е с около 15 на сто.

Индексът на промишленото производство бележи ръст от 4 на сто на годишна база и 2.5 процента на месечна.

Репортаж по темата вижте от видео файла.