Според Дянков общините излизат от кризата

Над 174 млн. лева дължи местната власт на фирми.

07.02.2013 | 13:05 Редактор: Ралица Пейчева
Според Дянков общините излизат от кризата
Според Дянков общините излизат от кризата

Просрочените задължения на общините са намаляли в края на 2012 с 33 млн. лева на годишна база и са достигнали 174.3 млн. лева. Те са формирани от 148 общини или 56% от всички в страната, показват данни за финансовата стабилност на местните власти, изготвена от Министерството на финансите.

С близо 55 млн. лева са понижили просрочените си задължения към фирмите 120 от общините, докато други 55 са увеличили размера на неизплатените суми с над 22 млн. лева, са изчислили подчинените на Симеон Дянков.

Останалите местни власти в страната (89 общини) са завършили 2012 без просрочени задължения.

Неразплатените навреме суми достигнаха 233.3 млн. лева през февруари миналата година. Оттогава се наблюдава трайна тенденция за намаление, отчитат от финансовото министерство.

Най-много пари дължат общините Перник (14.1 млн. лева), Столична община (13.2 млн. лева) и Кърджали (12.5 млн. лева).

Справка в базата данни на финансовото министерство показа, че държавата също не е съвсем коректна към фирмите. В края на третото тримесечие на изминалата година задълженията на хазната към компаниите са близо 111 млн. лева.

От бизнеса отдавна призоват общините и държавата трябва да разплатят дълговете си към дружествата. Според Българската стопанска камара през цялата минала година институциите са дължали на изпълнителите на обществени поръчки над 350 млн. лева, по-голямата част от които на общините.

Практиката да се спасява бюджетът за сметка на бизнеса се е прилагала доста успешно при последните правителства.  Според предприемачи задълженията на хазната са най-сериозни в строителния бранш. Компютърните компании също страдат от некоректността на министерства и агенции. Освен това, от НАП отчитат, че до края на 2012 невъзстановеното ДДС на фирмите е около 250 млн. лева.

От Националното сдружение на общините обясниха, че натрупването на задължения до момента се дължи отчасти на това, че местните власти на практика започват да получават приходите си след изтичането на първите три месеца от годината. През това време има обаче непрекъснати разходи за услуги, които нямало как да бъдат отказани.