451 млн. евро глоба за RBS заради манипулираните лихви

Британската банка продължавала със злоупотребите цели две години, след като бе спасена с пари на данъкоплатците.

06.02.2013 | 17:55
451 млн. евро глоба за RBS заради манипулираните лихви
451 млн. евро глоба за RBS заради манипулираните лихви

Британската Royal Bank of Scotland бе глобена 390 милиона лири (451 млн. евро) заради участието си в скандала с манипулирането на лихвения процент Libor. Финансовите власти в Обединеното кралство оповестиха санкцията заедно с някои любопитни разкрития от разследването – например, че банката е продължила да злоупотребява с Libor чак до ноември 2010, цели две години след като бе спасена от фалит с правителствена инжекция. Общо инспекторите са засекли 219 сериозни закононарушения от служители на RBS.

Това е втората голяма глоба по скандала с Libor след 940-те милиона лири, наложени на швейцарската UBS.

Сегашният изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър обвини за глобата 21 служители, участвали в схемите за манипулиране на лихвените проценти. Повечето от тях вече са напуснали банката, останалите са подложени на дисциплинарни наказания. "Манипулирането на Libor е краен пример за егоистичната и егоцентрична култура, която се установи в някои части на банковата индустрия по време на финансовия бум", коментира Хестър. След спасителната намеса на правителството в момента държавата притежава 82% от капитала на RBS.

Бонусите на висшите служители в банката ще бъдат намалени с 300 млн. лири, които ще отидат за плащане на глобата. Тя е разпределена между две британски финансови агенции и щатския Департамент по правосъдие.