Министрите предлагат отмяна на договора за Бургас-Александуполис

Страната се отказа на нефтопровода през 2011, след проведени местни референдуми.

06.02.2013 | 16:59
Министрите предлагат отмяна на договора за Бургас-Александуполис
Министрите предлагат отмяна на договора за Бургас-Александуполис

Отмяна на споразумението с Гърция и Русия за строежа на Бургас-Александуполис поискаха днес министрите от Народното събрание.

Решението е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на Международната проектна компания. Съгласно анализите, петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 споразумение.

За тази година правителството задели близо 1.9 млн. лева за закриване на проектната компания. През март бяха отпуснати други 1.8 млн. лева.

В проекта за изграждане Русия притежаваше мажоритарния дял от 51% чрез руски консорциум, който включва 3 държавни руски компании - "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт". Гърция и България си деляха по 24.5%, като от наша страна бяха ангажирани „Техноекспортстрой“ и „Булгаргаз холдинг“.  Строителството  беше посрещнато враждебно от населението поради опасност от замърсявания при разлив. През май 2009 в Поморие се проведе референдум, на който почти всички жители се обявиха срещу изграждането. Миналата година страната се отказа поради икономически съображения.

Решението на българския парламент би било нелегитимно, коментира говорителят на "Транснефт" Игор Дьомин пред руски медии. Излизането от проекта на всяка от страните се регламентира от два документа. Единият е договор на консорциума за строителството, в който е записано, че излизане е възможно едва след началото на експлоатацията. Другият документ, който регулирал взаимоотношенията, е тъй наречената "Виенска конвенция".