Три чужди компании искат да проучват за български газ

Американци са сред закупилите документи за блок "Терес" в Черно море, близо до турската граница.

05.02.2013 | 10:42
Три чужди компании искат да проучват за български газ

Три чужди компании – американска и две европейски – са закупили документи в започнали преди четири месеца конкурс за търсене на газ и нефт близо до турската граница, съобщи днес на конференция енергийният министър Делян Добрев. Блокът "Терес" граничи с "Хан Аспарух", който вече се проучва от консорциум с водещ партньор френската Total. Министърът отказа да назове имената на кандидатите, но увери, че имали солиден опит в проучванията.

Съвсем скоро ще бъде публикувана обява в официалния вестник на Брюксел Eur-Lex за блока "Света Марина, който се намира в най-северния черноморски участък. Предстои да излязат и резултати от проверка на Финансовата инспекция за допуснати нарушения при отдаването на газово находище край Силистар. След като получим данните, може да започнем нов конкурс, отбеляза министърът.

Ако всички проучвания докажат залежи на природен газ в Черно море, ще бъде задоволено потреблението на България за десетки години, убеден е Добрев.

До средата на юни "Шах Дениз 2" трябва да вземе решение дали ще участва в проекта за газопровода "Набуко Запад". Според министъра решението на консорциума от средата на януари да купи 50 процентен дял дава сериозни шансове на трасето, което минава през България.