fallback

Airbus спечели поръчка за 9 милиарда долара

Сделката е за 25 самолета от новия модел А350.

05.02.2013 | 08:38

Airbus спечели поръчка за над 9 милиарда долара от компанията за отдаване на самолети под наем Air Lease. Сделката идва броени дни след като част от машините на основния конкурент Boeing бяха приземени от съображения за сигурност в редица държави, сред които Япония и Съединените щати.

Air Lease е направила заявка за 25 самолета от модела А350. Машините са поръчани предварително, тъй като А350 ще направи своя дебют на пазара през 2014 година. Премиерата на новото возило бе отлагана на няколко пъти. Моделът ще бъде най-големият двумоторен Airbus, произвеждан досега. Поръчката е сериозна подкрепа за европейския авиопроизводител и идва на фона на сериозните проблеми, които изпитват конкурентите от Boeing. В началото на годината американската компания получи сериозен удар, след като машините от новия модел 787 Dreamliner бяха приземени в някои държави от съображения за сигурност заради проблеми в литийно-йонните батерии на акумулаторите. Инженерите на Boeing работят усилено за отстраняване на неизправностите, но европейците от Airbus използват максимално създалата се ситуация.

Air Lease е основана от Стивън Удвар- Хази през 2010.  В момента компанията разполага с близо 50 самолета, като плановете са в следващите 10 години да бъдат поръчани 230 нови машини. Хази е едно от утвърдените имена в авиационния бизнес. През 1973 създава компанията си за отдаване на самолети под наем International Lease Finance. През 1990 я продава на AIG.

fallback
fallback