МВФ похвали Испания за приложените финансови реформи

Оздравяването на проблемните банки е в напреднал етап, коментират от международната институция.

04.02.2013 | 17:56
МВФ похвали Испания за приложените финансови реформи
МВФ похвали Испания за приложените финансови реформи

Международният валутен фонд похвали Испания за прилагането на реформите във финансовия сектор на страната. Оценката на финансовата институция е, че заложените реформи са почти напълно приложени, а оздравяването на най-нестабилните банки в страната е в напреднал етап.

„Програмата вече се изпълнява. Оздравяването на банките с малък капитал напредва, а решаващите реформи в испанския финансов сектор са били приети или планирани,” става ясно от разпространено от МВФ съобщение.

От финансовата институция препоръчват довършване на заложените реформи и постоянен надзор с цел постигане на трайно фискално възстановяване на страната.

След срещата си днес с испанския премиер Мариано Рахой Ангела Меркел подчерта, че има пълно доверие в способността на правителството да доведе стартираните промени докрай.

„Имаме отношения на пълно доверие с испанското правителство. Имам впечатление, че цялото испанско правителство работи за намаляване на безработицата и за провеждане на структурни реформи,” заяви Меркел на пресконференцията след срещата с Рахой, предаде Reuters.