Експерт препоръча бързи реформи в енергийните дружества

Според БСК въпросът за референдума е бил некоректен.

04.02.2013 | 15:44
Експерт препоръча бързи реформи в енергийните дружества

Един нерешените въпроси е свързан с бързото преструктуриране на държавните енергийни дружества (НЕК, ЕСО, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“), за да отговорят на европейските изисквания. Това трябва да е приоритет на кабинета, не само да се говори за строежа на АЕЦ "Белене", коментира днес Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион. Препоръката му идва дни след оповестен от Брюксел доклад, в който се казва, че пазарът на ток и газ все още не е допуснал частни компании.

Негови колеги препоръчаха на енергийния министър Делян Добрев и Българския енергиен холдинг да работят за изграждането на нови мощности, тъй като страната може да загуби пазарните си позиции в региона след 2020.
Не е грешка строежа на седми блок, коментира по време на енергиен форум евродепутатът Владимир Уручев. Взетото от правителството решение се потвърдило и от резултатите на проведения референдум.

"За" и "против" изграждането на енергийни мощности е експертен въпрос, изцяло в компетенциите на изпълнителната власт, коментира на срещата Камен Колев от Българската стопанска камара.

Дебатът за втората АЕЦ най-вероятно ще продължи след парламентарните избори през лятото, коментира и президентът Росен Плевнелиев миналата седмица пред френска телевизия. 

Подробности от енергийната среща може да видите във видео файла.