Комисия разсекрети документи на тройната коалиция

В доклад, прочетен от Яне Янев, се казва, че бивш шеф на следствието е подложен на натиск.

04.02.2013 | 13:18
Комисия разсекрети документи на тройната коалиция

Документи на тройната коалиция разсекрети днес председателят на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев. С прочетена справка депутатът уличава бившия енергиен министър Румен Овчаров в търговия с влияние. Прочетен беше част от доклад на прокурори до бившия главен прокурор Борис Велчев, в който се казва, че тогавашният шеф на следствието Ангел Александров е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров. Според друг документ излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията, като хазната е ощетена с 90 млн. лева (виж галерията).

Според друг документ, цитиран от Янев, неупълномощено лице - Красимир Георгиев-Фронтиера e водил преговори за строежа на АЕЦ "Белене" без знанието на Европейската комисия. "Без да има никакви пълномощия от страна на Националната електрическа компания e изпращал предварителни споразумения", коментира лидерът на РЗС.

Дебатът за строежа се политизира, на заден план останаха аргументите на специалистите, коментира Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион. Според него и преди референдума, и сега гилдията е наясно, че проектът на този етап е неосъществим заради липсата на стратегически инвеститор и отказ на банките да отпуснат заем. "Голяма е вероятността бъдещите дебати в парламента отново да са преобладаващо политически, но е време да се заемем с реалните проблеми на българската енергетика, които съвсем не са малко".