България вече е уведомила ЕК, че ще строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

В момента изпълнението на проекта е на етап проучвания.

02.02.2013 | 17:56
България вече е уведомила ЕК, че ще строи седми блок на АЕЦ
България вече е уведомила ЕК, че ще строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Още през есента на 2012 министърът на икономиката Делян Добрев е уведомил Европейската комисия, че правителството смята да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това е задължителна стъпка, тъй като България е страна по договора Евроатом. Комисията изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно. Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране.

В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания, обясни Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности". Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и да даде основания на правителство за вземане на окончателно решение. Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трансграничния район и върху защитените територии в близост.

Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 милиона лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, отбеляза Маринов.
Все още не е ясно колко ще струва изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, е трудно да се отговори на този въпрос, защото има базисна цена на реактора, както и крайна цена на построеното и пуснато в действие с всички необходими съоръжения. "В момента базисната цена е около 2 милиарда евро за 1000 мегавата, но тъй като нов реактор в страната ще бъде изграден през второто десетилетие на века, тя може да достигне 3 милиарда евро заради повишаване цените на изходните суровини", допълни той.