Европейските данни за безработицата по-добри от очакваното

Младежката безработица остава ключов проблем за пазара на труда в Европа в края на 2012.

01.02.2013 | 16:00
Европейските данни за безработицата по-добри от очакваното

Статистиката за пазара на труда в Европа се оказа по-добра от предварителните очаквания. Данните показат, че безработицата през декември остава без промяна, както в еврозоната, така и в Европейския съюз. Наред с това данните за еврозоната за ноември бяха ревизирани в низходяща посока от 11.8 до 11.7 на сто. Много анализатори очакваха нови рекордни стойности през декември, но песимистичните прогнози не получиха реализация.

Спрямо същия период на миналата година обаче се забелязва сериозни повишение в нивата на безработица - с 0.7 процентни пункта в Европейския съюз и с 1 процентен пункт в еврозоната.

Най-сериозен остава проблемът с младежката безработица, която към края на миналата година достига нива от 23.4 на сто в Европейския съюз в сравнение с 22.2% година по-рано. Над 5.7 милиона европейци под 25-годишна възраст са без работно място или над една пета от всички безработни на Стария континент. Гърция и Испания продължават да водят негативната класация, съответно с нива на безработица от 26.8 и 26.1 процента. Сред отличниците се нареждат Австрия, Германия и Люксембург с нива респективно от 4.3 , 5.3 и 5.8 на сто. България е на девето място с регистрираните през декември 12.3%.

По-рано днес бяха публикувани и предварителните данни за инфлацията в еврозоната за месец януари. Те показаха понижение с 20 базисни пункта до ниво от 2%. Цената на енергията продължава да расте с най-силни темпове от 3.9 на сто, макар че отчита спад спрямо регистрираните през декември 5.2 на сто. Хранителните продукти, алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 3.2 на сто, а при услугите темпът на поскъпване е с 1.7 на сто.