Плащането „на ръка“ бележи лек спад

Плоският данък в основата на ограничаването на сивата икономика, сочи проучване.

31.01.2013 | 19:14
Плащането „на ръка“ бележи лек спад

С бавни темпове сивата икономика намалява, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията и фондация „Фридрих Еберт“.

Плоският данък е допринесъл за изсветляване на икономиката, отбелязва експертите. Разходите за труд у нас остават най-ниските в Европа. В същото време слабата производителност не създава възможности за по-високи заплати, посочват експертите. Проблемите на пазара на труда допълнително стимулират „плащането на ръка“ и оставането на фирмите в сивия сектор.

Статистиката от последните десет години обаче отчита спад на сивата икономика. За по-добри резултати експертите настояват да бъдат направени законодателни промени.

На фона на препоръките и недостатъците се отчитат и някои положителни явления. България е сред двадесет и четирите икономики от 59 изследвани с повишаващи се показатели на конкурентоспособността. Въпреки положителното развитие страната ни остава в края на класацията на Швейцарския институт за развитие на управлението.

Репортаж по темата и коментарите на Регине Шуберт от  фондация „Фридрих Еберт“ и Мартин Цанов от Център за изследване на демокрацията вижте от видео файла.