ВМЗ съкращава 600 души

Първите заповеди ще бъдат раздадени още днес.

31.01.2013 | 09:59
ВМЗ съкращава 600 души

600 работници от ВМЗ ще бъдат съкратени, решиха синдикатите и ръководството след продължили до късно снощи преговори. Първите заповеди ще бъдат раздадени още днес. Първоначално искането на ръководството е било за 900 души, но след натиска на КНСБ и КТ "Подкрепа" директорът Иван Стоенчев склонил да бъдат по-малко, съобщи Иванка Иванова, синдикалист в завода. За готвените съкращения предупреди премиерът по време на посещение в Сопот преди два дни.

Над 200 пловдивски фирми обявиха, че са готови да наемат работници при евентуално масово съкращение. Списъци с разкритите позиции ще има в  Бюрото по труда. Общините Сопот и Карлово също обявиха, че могат да осигурят препитание на съкратени в рамките на една година.

На фона на задаващите се съкращения, министрите поискаха от парламента да отмени стратегията за приватизация на закъсалия завод. Ако искането бъде удовлетворено, нов по-лек конкурс може да започне през февруари и до лятото да има избран собственик, обясниха вчера за Bulgaria On Air от Агенцията по приватизация.