Червените срещу изваждането на ВМЗ от забранителния списък

Приватизацията трябвало да стане преди 10 години, според енергийния министър.

26.01.2013 | 17:57
Червените срещу изваждането на ВМЗ от забранителния списък

Не трябва да се изважда от забранителния списък ВМЗ- Сопот, коментира днес лидерът на социалистите и бивш премиер Сергей Станишев. От столетницата започват преговори с останалите опозиционни партии в парламента решението да не бъде прието при окончателното гласуване на Закона за приватизацията.

Решението на управляващите да извадят оръжейния завод от списъка с държавните дружества води до бърза приватизация със съкращаване на хора, смята червеният депутат.

Станишев поиска държавата да предостави допълнителни поръчки за утилизация на боеприпаси, а министърът на отбраната да каже какви са договорите за доставка на нови боеприпаси за тази година и дали се работи по въпроса за пазар на продукцията от ВМЗ в други страни, включително и за НАТО.

Приватизацията трябваше да стане преди десет години. Финансовите резултати показват, че заводът има повече разходи отколкото печели. Един от вариантите – ако искаме по-скоро да намерим купувач, е да преговаряме за разсрочване на дълговете, коментира днес енергийният министър Делян Добрев. Дълговете към хазната и частници са около 180 млн. лева.

След сключена международна сделка в петък бяха преведени четири милиона лева за заплати. Служителите обаче са категорични, че въпреки изплатените заплати, остават в стачка готовност.