Японската ANA отменя 380 полета до средата на февруари

Промените ще засегнат над 24 хиляди пътници.

26.01.2013 | 11:52
Японската ANA отменя 380 полета до средата на февруари
Японската ANA отменя 380 полета до средата на февруари

Японката авиокомпания ANA (All Nippon Airways) обяви, че отменя 380 полета, планирани за първата половина на февруари, съобщават световните агенции. Причината за промените е наложената от японските власти забрана за извършване на полети с лайнера на Boeing- модел 787, става ясно от съобщение на компанията. От 1 до 18 февруари няма да бъдат изпълнени 245 вътрешни и 134 международни полета.

Потърпевши от промените ще бъдат около 24 хиляди пътници.

Японските авиокомпании ANA и JAL спряха полетите с Boeing 787 Dreamliner на 16 януари 2013, заради инцидент с акумулаторните батерии на самолета, довел до принудително приземяване. Ден по-късно японското министерство на транспорта забрани полетите с лайнера. Подобно решение взе и правителството на Индия. Федералната служба за гражданска авиация на САЩ и  Европейската агенция за авиационна безопасност препоръчаха проверка на безопасността на от  литийно-йонните батерии на акумулаторите на летателната машина.

От Boeing съобщиха, че спират новите доставки на самолета до изясняване на причините, довели до прегряване на акумулаторните батерии. Пазарната стойност на машината стартира от 200 милиона долара.

Японската  ANA има 17 лайнера от модела на Boeing във флота си, а JAL- седем.