Закъсняваме с извеждането на старите блокове, твърди енергетик

Липсата на опит и мудната бюрокрация са сред причините, довели до поредния критичен доклад според Альоша Първанов.

25.01.2013 | 14:02
Закъсняваме с извеждането на старите блокове, твърди енергетик
Закъсняваме с извеждането на старите блокове, твърди енергетик

България закъснява с поетите ангажименти по извеждане на старите блокове в АЕЦ „Козлодуй, а критиките от Брюксел са напълно основателни, коментира днес за електронното издание на Bulgaria On Air Альоша Първанов, началник на отдел в централата (на снимката). Лично той няколко пъти е предупреждавал бившия министър Трайчо Трайков и неговия заместник Марий Косев, че страната има опасност да загуби финансиране, ако не побърза с извеждането. По негови наблюдения закъснението е с година спрямо представения от страната план през 2007.

Мудната бюрокрация, липсата на опит при извеждането на ядрени обекти и хаос в организационния процес са основните причини, според енергетика, да се стигне до поредния критичен доклад на еврокомисията. Преди два еврдепутатът Мариан-Жан Маринеску прочете становище, в което се казва, че повече от десет години България, Литва и Словакия все още не са извели напълно от експлоатация спрените мощности.  "Крайната отговорност за безопасното затваряне на ядрените централи е на самите държави. При евентуална неспособност да се справят със задълженията, всички гражданите на съюза са изложени на риск", се казва в документа.

Друга причина, довела до забавянето на процеса, е забавено постановление на Министерски съвет, с което се прехвърлят активи от АЕЦ „Козлодуй“ на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Като пример посочи, че персоналът на дружеството още се водел на документи към централата. "Личното ми мнение е, че държавата сбърка като повери извеждането на ДПРАО, съмнявам се, че ще може да завърши процеса, тъй като няма никакъв опит в  експлоатацията на ядрени мощности", убеден е Първанов. Прогнозата на специалиста е, че до санкции няма да се стигне, но ще се свали доверието към енергийната общност в страната.

Прекалено остър език е използван в издадените нови препоръки за старите блокове, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ядреният експерт Антон Иванов. Основната критика според него е, че страната използва отпусканите по международен фонд "Козлодуй" средства основно за неядрени цели (като енергийна ефективност), за изграждане на хранилището за съхранение на сухо ядрено гориво, или за консултантски услуги. Фондът е създаден през 1999 и управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие за подпомагане дейностите по предсрочното затваряне на блоковете, като едно от условията за присъединяване на България в общността.

И други специалисти смятат, че с доклада Брюксел е подразнен от хвалбите на енергийния министър Делян Добрев, че над 120 млн. лева от фонда ще отидат за ремонти на болници, училища, детски градини и улично осветление.