fallback

Европа даде зелена светлина на данъка върху транзакциите

Единадесет държави от еврозоната заявиха готовност да въведат ставката.

22.01.2013 | 17:46

Финансовите министри на Европа дадоха зелена светлина на единадесет държави от еврозона да въведат данъка върху транзакциите, съобщи BBC.  Германия, Франция, Испания, Португалия, Италия, Белгия, Австрия, Словакия, Словения,Гърция и Естония вече заявиха готовност да въведат ставката.

Идеята за данъка е на Джеймс Тобин, който през 40-те години предлага въвеждането на данъка. Решението става особено актуално след 2008, когато редица европейски политици обвиниха спекулантите и  прекомерната търговия за финансовата катастрофа от 2008 и последвалата криза в еврозоната, отбелязва BBC. Данъкът "Тобин" ще облага с 0.1% стойността на всяка сделка с акции или облигации и с 0.01% договорите по деривати и други финансови инструменти.

Дори да търгуват в държава, неприела данъка върху транзакциите, инвеститорите от единадесетте държави ще плащат ставката.

Европейските финансови министри не успяха да постигнат съгласие на един по-ранен етап да въведат данъка в цялата еврозона или в 27-те страни-членки.

Против въвеждането на данъка са страни като Люксембург, Кипър, Чехия и Холандия. Швеция и Великобритания вече заявиха, че принципно нямат нищо против ставката, но тя се обезсмисля, ако не бъде въведена в световен мащаб. Предстои да бъде изяснено как ще бъдат употребени събраните от данъка средства. Едното предложение е данъкът да се събира от Европейската комисия и да се влага в спасителния фонд за банките в еврозоната.

fallback
fallback