Европа даде зелена светлина на данъка върху транзакциите

Единадесет държави от еврозоната заявиха готовност да въведат ставката.

22.01.2013 | 17:46
Европа даде зелена светлина на данъка върху транзакциите

Финансовите министри на Европа дадоха зелена светлина на единадесет държави от еврозона да въведат данъка върху транзакциите, съобщи BBC.  Германия, Франция, Испания, Португалия, Италия, Белгия, Австрия, Словакия, Словения,Гърция и Естония вече заявиха готовност да въведат ставката.

Идеята за данъка е на Джеймс Тобин, който през 40-те години предлага въвеждането на данъка. Решението става особено актуално след 2008, когато редица европейски политици обвиниха спекулантите и  прекомерната търговия за финансовата катастрофа от 2008 и последвалата криза в еврозоната, отбелязва BBC. Данъкът "Тобин" ще облага с 0.1% стойността на всяка сделка с акции или облигации и с 0.01% договорите по деривати и други финансови инструменти.

Дори да търгуват в държава, неприела данъка върху транзакциите, инвеститорите от единадесетте държави ще плащат ставката.

Европейските финансови министри не успяха да постигнат съгласие на един по-ранен етап да въведат данъка в цялата еврозона или в 27-те страни-членки.

Против въвеждането на данъка са страни като Люксембург, Кипър, Чехия и Холандия. Швеция и Великобритания вече заявиха, че принципно нямат нищо против ставката, но тя се обезсмисля, ако не бъде въведена в световен мащаб.
Предстои да бъде изяснено как ще бъдат употребени събраните от данъка средства. Едното предложение е данъкът да се събира от Европейската комисия и да се влага в спасителния фонд за банките в еврозоната.