Нови 5 милиона души ще останат без работа през 2013, според експерти

Общо 200 милиона трудоспособни хора ще са безработни до края на годината, според Международната организация на труда.

22.01.2013 | 15:01
Нови 5 милиона души ще останат без работа през 2013, според експерти

Световната безработица ще достигне рекордно високи нива през тази година и ще продължи да се увеличава най-малко до 2017 година, прогнозират от Международната организация на труда.

Най-лошата година за пазара на труда досега бе 2009 година с регистрирани 198 милиона безработни по цялото земно кълбо.

Повече от 5 милиона души ще се приобщят към редиците на безработните трудоспособни хора през тази година. Прогнозите на Международната организация на труда сочат, че общият брой на хората без работа по земното кълбо ще надвиши за първи път цифрата от 200 милиона души през 2013. Изключването на хората от трудовия пазар ще продължи и през 2014, когато без работа ще бъдат 205 милиона души.

Експерти коментират, че ситуацията с безработицата продължава да е толкова тревожна, каквато бе и в разгара на кризата през 2009 година. И ако сътресенията бяха причинени от развитите икономики, в доклада се отбелязва, че 75% от ново регистрираните безработни през 2012 година са извън кръга на тези държави.

Най-силно засегнатите региони са в Източна и Южна Азия, както и Субсахарска Африка. Задълбочаването на тревожната тенденция се приписва на анемичния растеж в развитите икономики и в частност на дълговите проблеми в Европа. Основният механизъм на разпространение е чрез международната търговия, като регионите на Латинска Америка и Карибите са също потърпевши от нестабилните международни капиталови потоци, се изтъква в доклада на Международната организация. От институцията обвиняват и нерешителността на политиците в отделни държави, довела до покачване на несигурността. В подобна обстановка компаниите се насочиха да трупат резерви или да изплащат дивиденти, вместо да инвестират и откриват нови работни места.