fallback

Семерджиев попари отрано искания за по-скъп ток

До февруари ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro трябва да подадат конкретни предложения.

22.01.2013 | 12:24

Най-вероятно няма да бъдат удовлетворени исканията за повишаване на цените на тока, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев – още преди да е чул ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro. В края на миналия месец от чешката компания намекнаха единствено, че искат "леко" повишение, останалите две все още не са коментирали. Очаква се предложенията до ДКЕВР да бъдат изпратени до края на февруари.

Семерджиев аргументира отказа си с мотива, че не е настъпила кой знае каква промяна спрямо миналата година в трите компонента (или както се наричат още добавки), формиращи крайната цена на тока – за зелена енергия, за високоефективно производство и за невъзстановяеми разходи. Освен това, не се очаквало и бум на нови мощности от ВЕИ - фактор, който също обикновено води до изменения в цените.

Експертите от комисията допускат, че е възможно електроенергията да поевтинее с процент-два от юли заради по-изгодния договор за доставки на газ от Русия, който сключи правителството и е в сила от началото на годината.

fallback
fallback