fallback

Писмо на RWE посочва цената за "Белене" още 2008

Добрев разкри подробности от кореспонденция между предшественика си и НЕК.

21.01.2013 | 15:25

Цената на АЕЦ "Белене" от 10 млрд. евро е била известна на предишния кабинет още през 2008, обяви днес пред журналисти Бойко Борисов и показа писмо, изпратено от германската RWЕ до НЕК, открито в кашон с документи. Компанията беше стратегически инвеститор в проекта, но се отказа през есента на 2009. Същата цена се потвърждава и в доклад на британския консултант HSBC от края на миналата година. Справката за цената идва няколко дни преди националния референдум, иницииран от БСП. Не става обаче ясно защо управляващата партия досега не обяви тази информация.

Компанията напомняла на българския си партньор, че "все още не е показал как ще финансира своята част на проекта на стойност 5 млрд. евро". От това изречение, по думите на Борисов, се развенчавали три лъжи - че цената е само 3.5 млрд. евро, че ГЕРБ е изгонил инвеститор, и че сегашните управляващи са довели НЕК до фалит.

В периода 2008-2009 бившият министър на икономиката Петър Димитров и германската компания са провели няколко разговора. Паралелно с това министерството е информирано от тогавашния изпълнителен директор на НЕК, че не може да финансира изграждането, разкри на извънредна пресконференция министър Делян Добрев. В друго писмо ръководството на RWE категорично заявява, че не е съгласно да заплаща аванс по споразумение. 

Максималната инвестиционна цена не надвишава 6.5 млрд. евро, коментира по време на форум енергийният специалист проф. Атанас Тасев. Според него, ако бъде построена централата в Белене, това ще помогне за енергийната независимост на страната. "Не може да се прави сравнение между цената на тока от Козлодуй и от Белене. ако бъде построена втората АЕЦ, ще помогне за енергийната независимост".

Мнението може да видите във видео файла.

fallback
fallback