Брюксел ще трябва да одобри новия блок в "Козлодуй"

Дискусията за нова централа не трябва да оказва влияние на референдума според еврокомисар.

18.01.2013 | 16:47
Брюксел ще трябва да одобри новия блок в

Изглаждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" трябва да се съгласува с Европейската комисия, предупреди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Правителството реши да изгражда седми блок, след като се отказа миналата пролет от стоежа на АЕЦ "Белене". Ако един ден бъде възобновен проектът, повторно одобрение от Комисията било необходимо – само, ако техническите детайли са претърпели много съществена промяна.

При всички положения дискусията за възможна нова ядрена централа в България не трябва да повлияе на продължаващите дейности по извеждането на затворените от І до ІV блокове, казва още Йотингер в отговор на писмо до "Медиапул" по отношение на насрочения за 27 януари национален референдума.

На днешния парламентарен контрол отново беше разисквана темата за строежа в Белене. Правителството ще оспори иска на руснаците за 1 млрд. евро и ще спечели, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Симеон Дянков. Според него споразумението между "Росатом" и Националната електрическа компания е изтекло през март и не е подновявано.

Междувременно стана ясно, че напредък е постигнат и по друг стратегически енергиен проект с участието на България - изграждането на газопровода "Набуко". На церемония във Виена с участието на Бойко Борисов, компанията "Шах Дениз" 2 е придобила официално 50 на сто от акциите на дружеството, което ще го изгражда. Споразумението е било ратифицирано от Азербайджан, където се намира находището, и Турция, през която азерския газ ще тече към Европа. Изграждането в България започва през юни. Трасето ще бъде с дължина 1300 километра от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен в източна Австрия.