Световната банка занижи очакванията си за растежа на България

Според новите прогнози през 2013 БВП ще нарасне с 1.8 процента.

16.01.2013 | 10:03
Световната банка занижи очакванията си за растежа на България
Световната банка занижи очакванията си за растежа на България

Световната банка занижи очакванията си за икономическия растеж в България през тази и следващата година.

В редовния доклад на институцията за глобалната икономика е посочено, че през настоящата година брутният вътрешен продукт на страната ни ще отбележи ръст от 1.8%, а през следващата – 2.4%. Предишните оценки, публикувани в средата на 2012, бяха за растеж от съответно 2.5% и 3.3%.

Новата прогноза се доближава до заложения в бюджета за тази година икономически растеж от 1.9 на сто и е малко над очакванията на Международния валутен фонд (1.5%).

От Световната банка подчертават, че най-лошото от кризата е минало, но растежът остава крехък и възстановяването ще бъде бавен и продължителен процес, особено за развитите страни. В тези държави има опасност от забавяне на растежа, ако не предприемат мерки, коментират експертите.

Според на международната финансова институция, глобалният икономически растеж през 2012  е достигнал 2.3% и през тази година ще остане почти без промяна (2.4%). Ускоряване на икономическия растеж в световен мащаб се предвижда догодина, когато се очаква глобалният БВП да се повиши със средно 3.1%.