"Набуко" ще намали цената на газа, прогнозира специалист

С проекта страната може да се превърне в разпределителен център за региона.

15.01.2013 | 08:48

България има интерес, ако трасето на газопровода "Набуко" остане непроменено, коментира в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR енергийният специалист Христо Казанджиев. През лятото акционерите - турската Botas, румънската Transgaz, унгарската МОL, австрийската ОМV, германската RWE и Българският енергиен холдинг приеха предложението на азарбейджанския консорциум "Шах Дениз ІІ" да се съкрати тройно маршрутът на газопровода до Европа - от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен в източна Австрия.

Когато природният газ се включи в нашата газопреносна система, може да се подава през газовата връзка Русе - Гюргево към Румъния (строяща се в момента), към Македония по съществуващата връзка или към Сърбия в недалечно бъдеще, смята представителят на сдружението Български енергиен форум.

Голямо предимство е и включването, като бъдещ собственик на газопровода, компанията British Petroleum. Така, на територията на страната ще се създаде конкурентна среда, която несъмнено ще доведе до намаляване цената на природния газ. За това ще повлияе и местният добив, както и евентуалният бъдещ добив на шистов газ", заяви Христо Казанджиев.

Изграждането на газопровода започва в България през юни, обяви премиерът Бойко Борисов  миналата седмица по време на среща в София за развитието на проекта. Страната подписа декларация, с която официално се включва като участник "Шах Дениз II".