Moody’s понижи с три степени рейтинга на Кипър

Рейтинговата агенция очаква влошаване на финансовото състояние.

11.01.2013 | 13:00
Moody’s понижи с три степени рейтинга на Кипър

С три степени - В3" на "Саа3, е понижен кредитният рейтинг на Кипър от Moody’s, съобщи AFP.  Положението в страната можело видимо да се влоши през следващата година, прогнозират от международната агенция.
Просрочените кредити в трите най-големи кипърски банки са се увеличили до 26% от общия брой кредити през септември, което е със 7 на сто повече в сравнение с месец март.  Рекапитализацията на тези банки можело да струва близо 10 млрд. евро, изчисляват още икономистите.

"Като резултат от увеличения дългов товар смятаме, че има по-голяма вероятност Кипър да фалира или да поиска преструктуриране на дълга“, се казва в съобщение на рейтинговата агенция. Според прогнозите дългът на Кипър тази година може да достигне до 150% от БВП, което е значително над очакванията на Европейската комисия за ръст до 97%.

Държавният дълг е управляем, уверява финансовият министър Васос Сиарлис по време на среща с посланиците на страните членки в общността. По-рано през седмицата германският канцлер Ангела Меркел пък обяви, че страната няма да получи специално отношение при преговорите за помощ в размер на близо 18 млрд. евро.