fallback

Сдружение прогнозира увеличаване на такса смет

Строеж на площадка за рециклиране може да струва на община до 1 млн.евро.

11.01.2013 | 10:43

От следващата или по-следващата година общините може да вдигнат такса смет с 2-3 процента заради ново изискване за изграждане на площадки за рециклиране, каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране.

С промените в Закона за управление на отпадъците кметовете са задължени до две години да изградят площадки, на които ще се събират предадените от домакинствата отпадъци. Изграждането на един такъв обект по данни на Асоциацията, ще струва на общината между 300 000 и 1 млн. евро.

"Не бива да си представяме, че това ще е заграден циментиран терен, на които ще се подреждат предадените стари коли или битова техника. Всеки кмет ще трябва да закупи специални контейнери за опасни отпадъци, техника за преместване, системи за сигурност“, обясни Съботинова.

В закона е записано, че домакинствата ще предават скрап без да получават пари. Смятаме, че трябва да се промени това изискване и да остане както е досега – срещу заплащане. След като от техните данъци ще се изграждат обектите, нужно да бъдат компенсирани, предлага асоциацията.

fallback
fallback