fallback

Строежът на "Набуко" в България започва през юни

Консорциумът "Шах Дениз 2" официално влиза в проекта.

10.01.2013 | 12:39

Изграждането на газопровода "Набуко" започва в България през юни, обяви днес премиерът Бойко Борисов по време на среща в София за развитието на проекта. "Ние ще го направим. Всички, които искат да участват, да заповядат, няма какво да чакаме повече и да харчим пари само за администрация, което се прави от години и дори някои компании заради това се разколебаха от участие в проекта".

Страната подписа декларация, с която официално се включва като участник международният консорциум "Шах Дениз 2", разработващ едноименното каспийско находище в Азербайджан. Очаква се той да придобие 50% от международната компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Преговорите за прехвърляне на дялове от досегашните акционери - турската Botas, румънската Transgaz, унгарската МОЛ, австрийската ОМV, германската RWE и Българският енергиен холдинг се очаква да приключат до 18 януари.

Миналото лято акционерите приеха предложение да се съкрати тройно маршрутът до Европа. Трасето ще бъде с дължина 1300 километра, а не 3900. Новият вариант, наречен "Набуко-Запад", ще транспортира газ от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен в източна Австрия. Капацитетът може да бъде повишен от 10 до 23 млрд. куб. метра газ.

Коментар на Рейнхард Мичек - изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" за Bulgaria ON AIR може да видите във видео файла.

fallback
fallback