fallback

Касата ще плаща за дейности извън рамковия договор

В списъка, окончателно одобрен от депутатите, попадат ин-витро, ваксините и интензивните грижи.

10.01.2013 | 12:03

С окончателно приетите днес от парламента промени в Закона за здравето, Касата вече ще може да финансира дейности, които не са вписани в действащия Национален рамков договор. Измененията се наложиха след като Лекарският съюз отказа да подпише през декември договора за тази година. Сред новите дейности са интензивните грижи в болниците, ин-витро и ваксините.

Промените слагат край на здравното осигуряване в България и представляват заобикаляне на рамковото договаряне. Наблюдаваме прехвърляне на отговорността върху осигурените, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хасан Адемов.

С поправките се  зачерква едно от основните си предизборни обещания на ГЕРБ - възстановяването на договорното начало. Надзорният съвет на касата вече ще замести Лекарския съюз, смята червеният депутат Мая Манолова. Нейните съпартийци обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че е прехвърлил 100 млн. лева здравни вноски за покриване на дупки в бюджета. Същото обвинение отправиха и от лекарският съюз и се превърна в една от причините да не подпишат рамковото споразумение.

fallback
fallback