fallback

Фондация отчита засилване на корупцията в България

Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса според годишен анализ.

10.01.2013 | 10:51

Корупцията в България се увеличила спрямо миналата година според публикувано днес ежегодно изследване на американската фондация Heritage и вестник The Wall Street Journal. В класацията страната заема шейсето място в света по икономическа свобода.

Въпреки трудната глобална икономическа среда, която забави икономическия растеж в последните години, България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата дейност и същевременно е предприела стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина, коментират от институт към фондацията."Държавният дълг и публичният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският и корпоративният данък са много конкурентоспособни. Политиката на отворен пазар стимулира притока на търговия и инвестиции. Полагат се усилия за съживяване на блокирания приватизационен процес".

Необходими са трайни усилия за реформи, за да се заздравят основите на икономическата свобода и да се гарантира жизнено икономическо развитие в бъдеще. Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса, а ширещата се корупция продължава да предизвиква безпокойство, пише още в годишния анализ. Създадената от правителството през 2011 Aгенция за борба с корупцията (БОРКОР), според анализаторите, не извършвала дейност. Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност представлявали заплаха за сигурността по границите.

Напредък е отбелязан по показателите фискална свобода, държавни разходи, свобода за бизнес и валутна свобода.

Хонконг остава най-свободното място за правене на бизнес, а в топ десет са поставени още Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Мавритания, Дания и САЩ.

От големите икономики в Европа Великобритания е поставена на 14-о място, Германия е на 19-о, а Франция е едва на 62-ро. Непосредствено преди България са Румъния и Албания. В Македония също е по-лесно да се прави бизнес, отколкото в България. От съседите Гърция и Сърбия са далеч назад, съответно на 117-о и 94-о място. На дъното на класацията са Северна Корея, Куба, Зимбабве и Венецуела.

fallback
fallback