fallback

Бизнесът със скрап пропищя от бюрокрация

Сдружения искат по-лек режим и достъп до парите на Европа.

09.01.2013 | 13:20

Нови промени в Закона за управление на отпадъците ще принудят много фирми за черни и цветни метали да минат в сивия сектор. До 14 януари фирмите са задължени да подадат заявление за ново разрешително срещу представяне на банкова гаранция в размер на 25 000 лева, която е непосилна за бизнеса, заявиха днес на пресконференция браншови организации. Тяхното становище е, че България е единствената страна в Европейския съюз, изготвила такива строги мерки по отношение на сектора. През миналата година в страната са функционирали 2300 площадки, очакванията са след промените да останат 800.

С новите текстове, ако търговец реши да открие нови пунктове за скрап в две различни области на страната, ще се наложи да плаща отделни банкови гаранции, обясни Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия и собственик на пункт.

Друга поправка пък задължава фирмите да сортират на различни купчини и да имат отделни документи, които да показват произхода. За нарушителите глобата е от 30 до 100 хиляди лева. "Получава се така, че сме задължени, ако приемем отпадък от частно лице да го събираме на едно място, ако е от фирма – на друго. След това сортираният отпадък се поставя на едно място в камиона. Получателят – например пернишката "Стомана", също е задължена да сортира продукцията и да има отделни документи", обясни  Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране. Новост е, че контролът се прехвърля от икономическото в екоминистерството.

С друга наредба на правителството ще задължи общините излезлите от употреба коли да се предават за рециклиране, ако собствениците им не направят това доброволно. Подобна практика и в момента съществува в София. Превозните средства с прекратена регистрация, които не са минавали технически преглед през последните 2 години и са изоставени, ще могат доброволно да се премахват в срок до три месеца. След изтичането му общината ще ги иззема принудително.

Редица предложения към правителството са изготвили сдруженията. Едно от тях е банковата гаранция да бъде намалена от 25000 на най-много 2000 лева за площадка, обясни Малинов за Bulgaria On Air след пресконференцията. Друго предложение, което ще бъде изпратено до министър Томислав Дончев, е фирмите за скрап да бъдат включени в списъка за финансиране на проекти по Оперативна програма "Конкурентоспособност". С парите ще бъдат модернизирани обектите.

За последната година кражбите на черни и цветни метали са намалели с 27%, а на телефонни и електрически кабели с 40%, съобщиха браншовите сдружения като се позовават на данни от МВР.

fallback
fallback