fallback

Добрев обяви развръзка за ВМЗ до края на месеца

Инвеститорът трябва да погаси всички дългове.

07.01.2013 | 16:39

Решение за приватизацията на ВМЗ ще има до 23 януари, съобщи днес енергийният министър Делян Добрев след среща със синдикатите.

Обвързваща оферта трябва да подаде до края на седмицата единственият кандидат-купувач – софийската фирма "Емко", съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. „В нея задължително трябва да е предвидено погасяване на всички задължения, включително и неизплатените заплати на работниците

Над 3000 души излязоха за пореден път на протест пред централата на завода в Сопот. Преди коледните празници на работниците бяха преведени по стотина лева, но повечето от тях реално не получиха парите си, защото са запорирани от банки.

До края на тази месец ще бъдат погасени всички задължения на ВМЗ Сопот. След 23 януари със сигурност ще бъдат платени и дължимите заплати на работниците, ако правителството одобри процедурата за приватизация на предприятието. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който заедно с министъра на икономиката Делян Добрев и синдикатите се срещна с кандидата за купувач на завода Емилиан Гебрев.

Министър Добрев уточни, че се водят преговори  част заплатите на работещите в завода да бъдат платени преди 23 януари, когато се очаква Министерският съвет да вземе решение за приватизация на завода. Според стратегията за приватизация на ВМЗ Сопот кандидатът за купувач на завода не може да стане негов реален собственик, преди да и изплати всички задължения на предприятието, в това число и заплатите. Към днешна дата задълженията на завода са около 150 милиона лева.

Вижте още какви са исканията на протестиращите от видео файла.

fallback
fallback