Половината българи решават сами как да харчат парите си

За третото тримесечие на 2012 средно на домакинство са се падали по 2 632 лева.

03.01.2013 | 09:18
Половината българи решават сами как да харчат парите си

Основният източник на доходи за домакинствата продължава да бъде работната заплата, която съставлява около половината от доходите на българите, показват данни на НСИ.

За третото тримесечие на 2012 средно на домакинство са се падали по 2 632 лева, а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40% от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци- около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто.

Според изследване на Eurostat  за вариациите във възприятията към семейния доход в домакинствата в общността, около 70 на сто от европейците твърдят, че почти винаги вземат собствени решения за харчене на пари за своя лична консумация, за развлечения, ресторанти, спорт или хобита.

В страните с риск, където попада и България - луксът да се вземе самостоятелно решение за харчене на пари е под 50%.

Близо 70 на сто от европейците, които живеят в 4-членно домакинство с най-малко две деца над 16 години (в това число и българи с подобно домакинство), гледат на доходите в семейството като на общи ресурси, независимо от това кой какъв доход е внесъл в семейната каса. Другите 30 на сто от европейците гледат на общите ресурси като на частни и като на приходи за себе си.

Според анализа, ако домакинството разчита за приходи само на един член на семейството - то в Ирландия, Франция, Австрия, Норвегия - биха били покрити около една четвърт от нуждите на домакинство от горния тип. На другия полюс са България и Румъния - един работещ в подобно домакинство би осигурил едва 2% от нуждите на семейството.