fallback

Нов газопровод с пари по фонд "Козлодуй"

Добрич и Силистра ще бъдат свързани с тръба до края на 2013.

31.12.2012 | 08:46

Нов газопровод ще свърже Добрич и Силистра най-късно до края на следващата година. Строителството ще започне най-вероятно от пролетта, при по-добри метеорологични условия. Близо 25 милиона лева ще струва изграждането на 80-километровия участък, съобщи за Bulgaria On Air инвеститорът "Булгартрансгаз". 75 процента от сумата е осигурена от международния фонд "Козлодуй", а останалата част – от дружеството.

Трасето ще преминава през над 1400 частни, общински и държавни имоти. С някои от собствениците са сключени договори за преминаване на тръбата, а с други са изплатени обезщетения.  

Към момента са приключили всички проектни дейности, изготвен и съгласуван е работен план, доставено е основното оборудване. Разрешение за строеж е издало в средата на месеца и екоминистерството.

При изграждането на газопровода, освен газоразпределителната станция в Силистра, предвидени са отклонения и за Алфатар, Дулово и Тервел. Това означава, че при бъдещо газифициране на района ще се даде шанс на общините да решат редица социални проблеми, коментира областният управител Николай Димов.

fallback
fallback